:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Pritraukti sėkmę padeda sportas grupėje

sportas-grupeseNors sportavimo tradicijos šalyje dar nėra giliai įsišaknijusios, pastaruoju metu ryškėja nauja tendencija – sparčiai populiarėja treniruotės grupėje sporto klubuose. Pasak specialistų, tam yra ir psichologinis pagrindas. Įrodyta, kad sportavimas su bendraminčiais ne tik padeda greičiau pasiekti geresnių rezultatų, bet ir itin palankiai veikia emocijas ilguoju laikotarpiu: sportuojantys su kitais yra laimingesni, o gyvenime juos dažniau lydi sėkmė.

„Sportavimas grupėje – tai buvimas tarp daug panašaus tikslo siejamų žmonių, o tai simbolizuoja saugumą. Kai jautiesi saugiai, bet kuris darbas sekasi lengviau, paprasčiau. Negalima vienareikšmiškai teigti, kad visiems bus vienodai gera sportuoti grupėje, tačiau komandoje neabejotinai galima siekti geresnių rezultatų. Ne tik dėl natūralios vidinės konkurencijos, bet ir dėl galimybės nuolat dalintis patirtimi, stebėti savo ir vieni kitų progresą, motyvuoti vieni kitus“, – teigia „Baltijos Amerikos klinikos“ psichoterapeutė Vilma Vėlyvienė.

Motyvuojanti įvairovė



Augantį susidomėjimą grupiniais sporto užsiėmimais pastebi ir sporto ir sveikatingumo klubų „Impuls“ trenerė Žaneta Valainienė. „Didžiausias iššūkis sportuojant – motyvacijos išlaikymas, todėl svarbu, kad treniruotės netaptų nuobodžia rutina. Manau, kad tai dar viena priežastis, dėl ko sportavimas grupėje taip populiarėja – sporto klubuose siūlomas didelis skirtingų, profesionaliai sudėliotų programų ir treniruočių pasirinkimas. Sportuojant grupėje didėja azarto jausmas, norisi neatsilikti nuo kitų. Pratimai atliekami atsakingiau nes kyla mažiau pagundų simuliuoti, motyvuoja ir trenerių įsitraukimas. Su malonumu siejama aktyvi fizinė veikla greičiau transformuojasi į naudingą ilgalaikį įprotį. Tai rodo ir didesnis bei pastaruoju metu vis augantis treniruočių grupėje lankomumas“, - sako ji.

Gali pakeisti gyvenimą

Sportuojantiems grupėje labiau sekasi gyvenime. Kodėl? Aktyvi fizinė veikla grupėje skatina aktyvesnę laimės hormonų endorfinų gamybą nei sportavimas vienatvėje. Nors ekspertams sunku atsakyti, ar tai lemia grupės kuriama dinamika, ar socializacijos elementas, tačiau toks teigiamas poveikis pagrįstas daugybės tyrimų duomenimis.

Pasirodo, grupėje su treneriu atliekami sinchronizuoti judesiai ne tik gerina nuotaiką bet ir skatina altruizmą – su kitais sportuojantys žmonės ilgainiui tampa mažiau savanaudiški, labiau atsižvelgia į kitų poreikius. Taip pat įrodyta, kad grupėje sportuojantys asmenys gyvenime tampa punktualesni, atsakingesni. Bendras tikslas susieja su skirtingomis asmenybėmis, skirtingų profesijų atstovais. Plečiantis įdomių pažinčių ratui, auga pasitikėjimas savimi, gerėja bendravimo įgūdžiai. Ir kas paneigs šių savybių naudą asmeniniame ir profesiniame gyvenime?

Ar treniruotės grupėje – visiems?

Kai kuriems gali atrodyti, kad sportavimas grupėje – ne jiems. Žinoma, kad tai nebūtinai patiks visiems, tačiau pabandyti verta vien dėl daugybės minėtų tokių treniruočių teikiamų privalumų.
„Sportuoti grupėje susirenka įvairaus amžiaus ir fizinio pasirengimo lankytojai, vedini įvairių tikslų – numesti svorio, išmokti kovos menų, stiprinti fizinę jėgą ar tiesiog smagiai praleisti laiką su draugais, pabendrauti ir susipažinti su kitais. Tad bendraminčių tikrai atsiras ir baimintis nėra ko. Be to, pasirinkti tinkamą treniruotę padės specialistai. Jie įvertins fizinį pasirengimą, parodys kaip saugiai ir taisyklingai atlikti pratimus“, - sako „Impuls“ trenerė Ž. Valainienė.
Jos teigimu, ramesnio būdo žmonėms gali tikti joga, kalanetika ar pilates. Aktyvesniems patiks šiuo metu itin populiarios treniruotės su diržais TRX, funkcinės treniruotės X-fit, kūno dizainas, step ir daugelis kitų, kurių itin didelį spektrą jau šiandien siūlo sporto klubų tinklas.

Treniruotė – pagal asmenybės tipą?

Pasak psichoterapeutės Vilmos Vėlyvienės, neretai žmonės sporto kryptį pasirenka pagal asmenybės tipą. „Intravertai labiau linkę rinktis užsiėmimus, kuriuose prisireikia mažiau save atskleisti, bendrauti su kitais – bėgiojimą, jodinėjimą, važiavimą dviračiu gamtoje ir pan. Tuo tarpu ekstravertai mieliau renkasi sportavimo būdą, kuriame gali bendrauti ir veikti išvien su kitais. Jiems artimesnis sportavimas grupėje, komandinės sporto šakos. Vis dėlto, tai labai individualu, tad ir universalios taisyklės nėra, juo labiau, kad ir užsiėmimai grupėse šiandien labai skirtingi“, - sako ji.

Gydytoja pastebi, kad intravertas kuo puikiausiai gali rasti sau priimtiną ramesnę – jogos, tempimo, vandens pratimų ar kt. treniruotę, o galbūt kaip tik atrasti džiaugsmą intensyviuose aerobikos užsiėmimuose, po kurių bus kaip niekad gera atsikvėpti ramiai atsikvėpti namuose. Tas pats pasakytina ir apie ekstravertus. Tad rekomenduojama išbandyti kuo daugiau įvairių užsiėmimų ir atrasti sau tinkamiausią.

Jai pritaria ir Ž. Valainienė. „Kad būtų įdomiau, rekomenduoju periodiškai išbandyti vis kitas treniruotes. Taip galėsite mėgautis įvairove -išbandydami skirtingo intensyvumo treniruotes bei skirtingą naudojamą inventorių neatsibos judesiai ir stiprinsite vis skirtingas raumenų grupes“, - sako trenerė.

Nuotrauka iš akademia-zdrowia.pl

 
Reklama
Reklama