:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Reklama
Reklama

Šeimos finansų valdymas – moterų rankose

moters-rankosAsmeninių finansų planavimas – vienas pagrindinių saugiklių norint mėnesio pabaigoje išvengti klausimo – „kur dingsta pinigai?“. Moterys dažniausiai tiksliau nei vyrai žino visas šeimos išlaidas bei vaikų poreikius, yra kruopštesnės, tad joms dažnai tenka ir šeimos biudžeto valdymo atsakomybė. Tai įvertinęs Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas kartu su kompanija „Provident Finansai“ inicijavo finansinio raštingumo programą moterims „Šeimos finansų akademija“. Pirmieji šios programos mokymai įvyko Panevėžyje. Kitąmet programa bus tęsiama kituose Lietuvos miestuose.

Mokymuose Panevėžyje norinčių dalyvauti moterų buvo prašoma atsakyti į keletą klausimų finansų valdymo tema. Teiraujantis apie šeimos biudžeto valdymo atsakomybę, 40 proc. antrąsias puses turinčių moterų nurodė, kad ši atsakomybė tenka joms, o pusė – kad dėl šių klausimų yra atsakingi abu. Taigi apklausos rezultatai patvirtino, kad dailiosios lyties atstovės išties dažniau nei vyrai yra atsakingos už šeimos finansų valdymą.

„Moterys neretai susiduria su iššūkiu, kaip teisingai paskirstyti šeimos biudžetą, kad gaunamų pajamų užtektų ne tik būtinoms išlaidoms, bet ir pramogoms, papildomam vaikų ugdymui bei laisvalaikiui. Šių mokymų metu dalyvės sužino, kad racionaliai planuojant ir nustačius išlaidų grupes bei pasitelkus naudingus patarimus – nereikia nieko atsisakyti. Tik galbūt poreikiai labiau atitiks galimybes“, – kalba finansinio raštingumo programos iniciatorė Eglė Kybartienė, Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso vadovė, Mykolo Romerio universiteto lektorė.



Apklausos duomenimis, pusė moterų teigė kartais sudarančios mėnesinį biudžetą, 30 proc. nurodė taip nesielgiančios, o likusios manė pabandysiančios. „Susidaryti bent preliminarų mėnesinį biudžetą turėtume visi, nepriklausomai nuo mūsų gaunamų pajamų dydžio. Tačiau aktualiausia tai turėtų būti mažiau uždirbantiems žmonėms. Toks asmeninių finansų planavimas gali padėti išvengti finansinių sunkumų mėnesiui besibaigiant“, – kalba lektorė.

Kilus finansiniams rūpesčiams elgiamasi skirtingai – vieni skolinasi iš draugų, artimųjų, kiti kreipiasi dėl paskolos į jas išduodančias bendroves. „Žinių apie asmeninių ar šeimos išlaidų planavimą trūkumas ir nesugebėjimas realiai įvertinti savo finansinės situacijos yra kliūtis atsakingai vertinant savo galimybes prisiimti finansinius įsipareigojimus. Tad šios programos tikslas – suprantama kalba mokyti gyventojus apie asmeninio biudžeto bei finansinių įsipareigojimų valdymą“, – kalba „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė.

Tik 30 proc. į klausimus atsakiusių moterų nurodė neskiriančios pinigų taupymui. Tuo tarpu penktadalis kas mėnesį taupymui skiria fiksuotą pinigų sumą, tiek pat moterų kiekvieną mėnesį atsideda pagal galimybes, o likusios – dalį pajamų skiria taupymui tuomet, kai lieka laisvų pinigų.

„Ekonomistų teigimu, planuojant asmeninį biudžetą ir nustatant konkrečias sumas išlaidų grupėms, galima net ir gaunant nedideles pajamas skirti lėšų ne tik būtiniausioms išlaidoms, bet ir sutaupyti. Tad išmokti teisingai valdyti šeimos finansus ar atnaujinti jau turimas žinias yra naudinga kiekvienai moteriai“, – kalba Eglė Kybartienė.

Visos dalyvės, išklausiusios mokymus šeimos finansų valdymo tema, gavo tai patvirtinančius sertifikatus. Apklausoje registruojantis į mokymus dalyvavo 58 moterys. Daugiau informacijos apie programą – www.seimosfinansai.lt.

 
Reklama
Reklama