:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Reklama
Reklama

Valdininkai diskutavo apie pensijų kompensavimą

urbonas-nagieneLapkričio 25 dieną Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba (toliau – „Sodra“) pradėjo mokėti pirmąsias pensijų kompensacijas. Praėjusią savaitę kelių gyventojų vizitų ir skambučių dėl pensijų kompensavimo tvarkos sulaukė Seimo narys Valentinas Bukauskas. Šiuo klausimu telšiškiai kreipėsi ir į Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorių Saulių Urboną.

Siekiant suteikti kuo daugiau informacijos gyventojams, Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S. Urbonas susitiko su „Sodros“ Mažeikių skyriaus direktore Laima Nagiene.

Dirbantiems pensininkams virš 650 Lt siekusios pensijos buvo mažintos du kartus. Šiemet pradėtas kompensuoti vienas sumažinimas (toks pat, kaip ir nedirbusiems pensininkams). Kompensuojamas šių rūšių pensijų mažinimas 2010 ir 2011 metais: išankstinės senatvės, senatvės, netekto darbingumo, invalidumo.



„Sodros“ Mažeikių skyriaus, kuriam pavaldus Telšių skyrius, direktorės teigimu, jokių prašymų dėl kompensacijų apskaičiavimo ir išmokėjimo teikti nereikia (išskyrus, jei asmuo išvyko į užsienį arba pasibaigė jam mokėtos netekto darbingumo (invalidumo) pensijos skyrimo terminas).

Pensijų nepriemokas gaus visi asmenys: ir dirbusieji, ir nedirbusieji, kuriems senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijos buvo sumažintos. Tačiau, kaip pažymi L. Nagienė, dirbusieji gaus tik tą nepriemokos dalį, kuri susidarė dėl Vyriausybės patvirtinto mažesnio draudžiamųjų pajamų dydžio. Grąžinamos sumos paskaičiuotos tik dėl einamųjų draudžiamųjų pajamų mažinimo, į jas nepateks dirbantiems pensininkams atliktas mažinimas (jei dirbančiam ir nedirbančiam pensininkui pensija buvo sumažinta po 100 Lt, o dirbančiam pensininkui – papildomai dar 200 Lt, dirbančiam pensininkui grąžinama tik pirmoji – 100 Lt suma).

Sprendimus galima atsiimti „Sodroje“

Detali informacija – sprendimai apie pensijų kompensavimą –„Sodros“ ženklu registruotame voke gyventojus turėjo pasiekti iki lapkričio 22 dienos. Su Seimo nariu V. Bukausku ir Savivaldybės administracijos direktoriumi S. Urbonu bendravę telšiškiai nerimauja negavę šių laiškų. O juose pateikiama aktuali informacija: tikslios kompensuojamos sumos ir jos išmokėjimo terminai. Kartu su sprendimu voke turėjo būti pateiktas ir unikalus kliento identifikavimo numeris.

Gyventojų nuogąstavimus dėl negautų sprendimų S. Urbonas perdavė „Sodros“ Mažeikių skyriaus direktorei L. Nagienei. Jos teigimu, sprendimų negavusiems pensininkams nerimauti neverta – sprendimo nuorašą patogiu metu galima atsiimti bet kuriame „Sodros“ teritoriniame padalinyje, pateikus asmens tapatybės dokumentą. „Nepriklausomai nuo to, gyventojas gavo sprendimą, ar ne, kompensacija jam bus išmokėta tokiu pačiu būdu, kaip išmokama pensija: į banko sąskaitą, namus arba mokėjimo įstaigą,“ – informuoja L. Nagienė.

Savo unikalų identifikavimo numerį žinantys gyventojai gali skambinti telefonu 1883 arba (8-5) 250 0883 ir sužinoti visą apie save dominančią informaciją.

Apie kompensuojamas sumas

Dėl kitų reikalų pas Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorių S. Urboną užsiregistravusi Telšių rajono gyventoja Kazimiera pasiguodė nemokanti apskaičiuoti, kokia suma jai bus išmokėta šiemet, tad S. Urbonas taip pat perdavė L. Nagienei gyventojų klausimus dėl kompensuojamos sumos išmokėjimo dalimis.

„Šiemet bus išmokėta 20 proc. visos apskaičiuotos kompensuojamos sumos. 2015 ir 2016 metų lygiomis dalimis bus išmokėta po 40 proc. sumos kovo, birželio, rugsėjo ir gruodžio mėnesiais,“ – informuoja L. Nagienė.

Taigi, kaip pažymi ir S. Urbonas, jeigu apskaičiuota 1 000 Lt kompensuojamoji suma, šiemet gyventojui bus išmokėti 200 Lt, o 2015 ir 2016 metais: po 100 Lt anksčiau paminėtais mėnesiais.

S. Urbonas taip pat atkreipia gyventojų dėmesį, kad už asmenis, kurie mirė nesulaukę grąžinimo, kompensacijas gali atsiimti teisėti paveldėtojai – kompensuojamos sumos yra paveldimos. „Sodroje“ užpildžius prašymą, reikia nueiti pas notarą, kuris papildo paveldėjimo liudijimą. S. Urbonas pažymi, kad trijų mėnesių terminas palikimui (kompensacijoms) priimti netaikomas – dėl pensijų kompensavimo paveldėjimo po asmens mirties praėjus ir 3 mėnesiams nereikės kreiptis į teismą. Papildytą paveldėjimo liudijimą paveldėtojas turi pristatyti į „Sodrą“ ir per 20 dienų jam bus išmokėta visa kompensuojama suma. Ši tvarka galioja tik jei asmuo mirė po š. m. gegužės 22 d. (po įstatymo įsigaliojimo).

Apie nedarbo išmokų, ligos pašalpų ir pensijų didėjimą

Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S. Urbonas susitikime su „Sodros“ Mažeikių skyriaus direktore L. Nagiene kalbėjosi ir apie kitus nuo naujųjų metų laukiančius pokyčius: didėjančias nedarbo išmokas ir ligos pašalpas bei planus didinti pensijas.

Pagal iki šių metų pabaigos galiojantį Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, nedarbo socialinio draudimo išmoka negalėjo siekti daugiau 650 Lt. S. Urbonas su L. Nagiene pokalbyje akcentavo, jog sumažinimas nuo š. m. gruodžio 31 d. nustoja galioti ir pašalpos maksimalus dydis galės siekti jau 1 041,60 Lt.

Nuo 2009-ųjų gegužės 1 d. nuo trečiosios iki septintosios (įskaitytinai) laikinojo nedarbingumo dienos mokama 40 proc., o nuo aštuntosios dienos – 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpa. Nuo 2015 m. ligos pašalpos dydis bus suvienodintas visu ligos laikotarpiu – iki 80 proc. pašalpos gavėjo buvusio darbo užmokesčio. Pirmosios dvi kalendorinės laikinojo nedarbingumo dienos apmokamos iš darbdavio lėšų. Nuo sekančių metų liepos 1 d. siūloma didinti ir senatvės pensijas.

Gyventojų informuotumą pagerinti siekianti Telšių rajono savivaldybės administracija bendradarbiauja su įvairiomis įstaigomis. Siekis išspręsti gyventojų bėdas ar nežinią – vienas iš valdžios atstovų prioritetų.

Telšių rajono savivaldybės administracijos informacija ir nuotrauka

https://www.facebook.com/telsiaisavivaldybe

 
Reklama
Reklama